Bauer Willi
Schreibe einen Kommentar

Kära konsument, i dag har jag fått nog…

Das schwedische Landwirtschaftsportal www.lantbruk.com hat den Artikel “Lieber Verbraucher” nun auch in schwedischer Sprache veröffentlicht. Bauer Willi’s Vetter Peter, der in Schweden lebt, hat den Text übersetzt. Vielen Dank Peter. 🙂

Käre konsument

Idag har jag fått nog. På morgonen fick jag se grannens avräkning för pommes frites potatis levererat utanför det vanliga kontraktet: en last om 25 ton betalades med 250 €. För den som inte kan räkna är det 1 cent per kilo! Och vad ni betalar för ett kilo djupfrusta pommes frites vet ni. Någon fyller sina fickor ordentligt. Sedan såg ja på nätet MATIF priserna för spannmål och raps. Och läste att priset för konstgödsel har kraftigt gått upp. Konsekvensen för mig är att det kommer att fattas 25 % på årets resultat. Om det räcker! Men jag har fått nog! Därför beslöt jag mig att skriva detta brev till dig, konsumenten!

Billigt

Du, käre konsument, vill bara ha ett: billigt! Men sen ska du också ställa krav! Livsmedlen skall vara genfria, glutenfria, laktosfria, kolesterinfria, kalorifattiga (eller helst kalorifria?), och om möjligt ogödslat och om, så i alla fall organiskt. Lukta skall det inte heller, men om organiskt gödslat, så i alla i fall inte nära dig. Bevara för all sprutning, men fint ska det se ut, utan fläckar. Hittar du minsta skavanker lägger du det tillbaka i hyllan. Landskapet skall vara uppdelat i små areal, med fjärrilar flugandes runt lysande blommor. Helst skulle du också vilja se att vi plöjer med hästar. Se så vackert det är och hästarna är ju så söta! Sen blir du ju inte heller hindrat av traktorer när du joggar på våra bruksvägar.

Noll koll

Du har ingen aning, men av den har du mycket ändå. Är du egentligen medveten om att vi jordbrukare tvingas livnära oss från våra händers arbete? Att vi har behov av semester (som vi sällan kan ta ut), att vi har barn, som lik dina vill ha en smartphone eller designerkläder? Och att de vill studera? Förklara hur vi ska ha råd med detta, när vi samtidigt ska kränga våra produkter.

Förklara för mig, hur jag ska agera, utan att med allt mera avancerad teknologi uppnå en större naturlig skörd. Visst kan jag ställa om till ekologisk, men då får jag lika mycket mer betalt som jag förlora i mindre skörd. Och från den ”goda känslan” kan jag inte livnära mig. Det går bra att prata om det, men det föder inte min familj.

Pappersarbete

Och så en sak till som får mig att gå i taket: För varenda liten sak jag gör ska en blankett fyllas i, över satellit kontrolleras att jag inte överskrider mina areagränser, varje kilo gödsel ska skrivas ner för kontrollanters efterkalkyl. Kontamineringskontrollen av mina produkter får jag bekosta själv. Inte för att man hittar något, men lagen ska följas. Liksom vid BSE krisen. Fortfarande idag betalas för detta årligen 400 miljoner Euro. Vet du hur många som dog av BSE? Ingen, inte en ända! Hur många var det vid fågelinfluensan eller vid svinpesten? Men vi kontrollerar oss till döds. Vad hände egentligen med skogsdöden? I vårt kollektiva minne förblir de (oftast förmenta) katastrofer. Det var vi bönder igen. Ingen finns där för oss att rätta till det. Det är upp till oss bönder att sopa ihop glasskärvorna.

Värde

Och så en sak till: livsmedel har inget värde för dig. I annat fall skulle du inte kasta så mycket. Bäst före datum är i själva verket minsta hållbarhetsdatumet. Jag äter en yoghurt även en vecka efter bäst för. Och bäst före datum för havregryn: Vilket nonsens! Hallå, det är malt spannmål. I de egyptiska faraonernas gravar har man hitta ätbar spannmål som var 3000 år gamla. Snart lär jag väl få sätta en datumstämpel på min hemlagade marmelad…

Regional

Du säger att du gärna handlar regionalt? Stämmer inte! Vem köper i januari (!) vindruvor från Chile, sparris från Sydafrika, mangos från Brasilien eller äpplen från Kina? Det gör du! Annars skulle de inte längre erbjudas på REWE (=ICA). Men våra morötter ligger kvar. Hört talas om savojkål eller vitkål? Nej, kronärtskockshjärtan ska det vara. I fall du överhuvudtaget lagar din egen mat! I kyldisken finns ju så många färdigrätter med smakfullt innehåll som E 222 – natriumhydrogensulfit eller E 310 – propylgallat. Redan namnen låter äckliga.

Kvalitet

Och du påstår även mycket: att du tittar på kvalitet, läser om innehåll på förpackningen, kollar hållbarhet och handlar huvudsakligen fair trade. Allt struntprat: Vad du läser är rabattkupongerna hos livsmedelshandlaren: 10 ägg för en Euro. Skynda på innan de tar slut! Frilands ägg för dyra? Spelar ingen roll, de var ju bara för bakningen.

Känsla

Varför jag skriver detta? För att förmedla en känsla för min situation. Känslor är irreala, där finns inget rätt eller fel. Dem har man. Men att jag ibland tappar lusten för mitt verk, kanske du kan förstå nu. Jag vet, inte alla bönder är helgon, det finns svarta får. Men alla läkare är inte kvacksalvare, inte alla handverkare är gangsters, alla politiker är inte korrupta och inte alla poliser är brutala. Vi jordbrukare handlar hållbart av eget intresse. Det behöver inga överkloka politiker, smarta journalister eller okunniga byråkrater berätta för oss. De får sin avlöning varje månad, utan att ta entreprenörens risker.

Bevararen

Jag ser mig som bevararen, förvaltaren av gården som jag ärvde av min far för att lämna den vidare till min son. Därför gör jag allt för dess bevarande till nästa generation – för byggnaderna, för fälten och för jordmånen. Ja, vi är entreprenörer. Men vi är inga gräshoppor, vi kan (och vill) inte dra vidare när allt är avbetat. Vi kan (och vill) inte förlägga vår produktion till Asien. Vi stannar här. Vi odlar vidare så gott vi kan. Om man låter oss.

Det behövde sägas för en gångs skull.
Er bonde Willi
(Aufrufe 430 gesamt, 1 heute)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert